Vad är E-sport?

Esport är en förkortning av Elektronisk Sport. I e-sport tävlar man i dator- eller konsolspel. Antingen över internet eller via lokala nätverk (LAN). En del spel spelas 1 vs. 1 och andra i lag. Vid lagspel är det vanligast med 5 vs. 5. Det anordnas cuper, ligor och turneringar med stora prispengar precis som i många andra sporter. E-sport-lag liknar på många sätt lag i andra sporter då de har en organisation, stora mängder med fans och sponsorer.

Här är några av de största spelen som utövas inom E-sporten idag:

  • Dota 2, ett strategispel som spelas 5 vs. 5 där den störta turneringen är The International. 2013 vanns turneringen av svenska laget Alliance, och de fem spelarna kunde dela på en prissumma på nästan nio miljoner kronor.
  • StarCraft 2, även det ett strategispel men som oftast spelas 1 vs. 1 och har stora ligor så som WCS (World Championship Series) med enorma prispengar.
  • Counter-Strike Global Offensive, Ett FPS-spel (First person shooter). Det spelas 5 vs. 5 och har stora turneringar så som ESL, EMS och Dreamhack.
  • League of Legends, ett MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena). Som till synes liknar Dota 2. Det spelas 5 vs 5 och har även ett eget World Championship med ca 2 miljoner dollar i prispengar.

E-sport är en koncentrationskrävande sport. För att vara en bra spelare måste du vara klarvaken och dina reaktioner måste vara på topp. Det krävs också en förståelse för spelet, olika taktiker och att kunna planera sitt spelande. Det är därför lika viktigt för e-sportutövare som övriga sportutövare att hålla sig i fysisk och mental form för att kunna prestera sitt bästa.